ponedjeljak, 27. srpnja 2009.

ERO - tika sa ovoga svijeta

Proveo sam posljednih nekoliko dana sa kazalištarcima, izuzetno ugodnih, dakako. Razmjenjujući svakolike misli, ideje i ostala sranja, stalno mi je kroz ovaj mali mozak čeprkala, skakutala i bockala misao našeg Era i ona uvriježena početna rečenica..."Na guvnu bogatog seljaka Marka, djevojke komušaju kukuruz i serkaju. Tužna je samo gazda-Markova kći Đula".. I dok je Đula-Jadranka tako serkala probudi Ivu, koji sklizne sa plasta, kao da je pao sa neba. Praznovjerne žene mu i povjeruju kada kaže: Ja sam Ero sa ovoga svijeta! Ivo, ostavši nasamo sa Jadrankođulom, izjavi djevojci da joj ga je narod izabrao za muža. I dok se oni dogovaraju kako da privole Marka da pristane na njihov brak (fuj), naiđe sam gazda i goni Ivu, odbivši primiti jednog odrpanca na konak. No i Domavina je čula za mladića sa ovog svijeta, pa, kad Markica ode, ispituje Eru o svim pokojnicima, a kad je čula da su joj prvi pokojnici predbacili što se preudala, a za dušu im nikad ništa ne daruje, da je uz to i prazna džepa, ona u grižnji savjesti uruči Ivi- Eri punu čarapu kuna, misliocu nek se nađe, i tobožnji Ero veselo odlazi. Samo, kada Marko sazna za kune, on odmah prikupi momke i daje se u potjeru za Ivom.

II. čin
U mlinu. Misa, mlinar, melje i veselo pjeva sve dok ne navale žene. Svakoj se žuri, i on ne zna kako da im ugodi, a kad se pojavi Domavina sa Jadrankođulom i traži da joj se samelje preko reda, izbije svađa.Djevojka jadikuje zbog svoje zle kobi. Misan Crikva je tješi i ona odlazi sa ženama. No, evo Ive, koji bježi pred potjerom. Misa ga sklanja, a mladić se preruši u Misinog pomoćnika. Dočeka Ivo potjeru, i u najvećoj buci zbori: da, vidio je lupeža kako je maločas zbrisao prema planinama u zaleđu. Potjera ode pješice. Dolazi Jadrankađula i on joj, na njeno predbacivanje što je uzeo kune, kaže da je to samo šala i nagovori je da pođe s njim. Odjahali su na Markovu konju.

III. čin
Na sajmu. Gužva, vika, veselje. Nailaze Marko i Domavina. Svadjaju se što joj Marko ne da kune da nešto kupi. Nailazi Misa i priča da se Jadranka zapravo udala za bogatog mladića iz susjednog sela i da sretno žive. Jadranka čezne za ocem, ali Ivo neće doći dok ga Marko i Domavina ne pozovu. Ovi to i učine. Kad se Jadranka i Ivo pojave u svečanoj odori, narod ih veselo dočeka, i sve se razjašnjava. Po majčinom naputku, Ivo je odglumio siromaška i tražio sebi djevojku, jer koja ga takvog zavoli, bit će mu dobra žena. I on je , evo, voljan vratiti i konja i kune, ali traži blagoslov. Marko i Domavina to rado učine, pa počinje opće veselje, koje se završava velikim kolom.

O siroti Begoviću, što si morao, još tako davno, davati naputke ovom sirotom puku, da prevarama i krađama dođu do žene i novca. Vidiš li što si učinio. A dragi moj Jakove, šteta je ovako dobre glazbe. Baš ste ga zakuhali i pokvarili svih. Znam, znam da nisi ti kriv što Gotovčevi sniju pornjavu, ali si im u nasljeđe trebao ostaviti barem malo glazbene kulture.

Vidjeli ste siđoh odozgora
iz krajeva što su iznad gora
sa oblaka, s mjeseca, sa zvijezda
s Božjeg hora, s anđeoskih gnijezda
gdje Ilija svoja kola gura
gdje sve vrvi od božjih pandura
da sve redu raju ne ometa
ja sam Ero sa onoga svijeta

(malo ležernog štiva, za ove vruće dane, jer mi smo svi na svijetu onome, baš kao i na ovome. jedan bi rado pio, drugi bi da kocka, a trećega želja za ljubavi bocka...pusa, jezik, bez jezika)

Broj komentara: 18:

mary kaže...

hahah ha...
Bubimirko
svemirko !
Ivo-Ero
čuj, ti samo
njegovo podlo
dvosmisleno pero...
Hahaha ha
ja mislila
napokon...
evo erotike
"kadno" samo
još više
venerske
politike...

mary kaže...

Ispravka zadnjeg navoda hehehhe

Ha hahahaa
Ja pomislila
Evo napokon
malo erotike
"Kadno" samo
još više
njegove
venerske
politike

anter kaže...

Ja san čuja da su i nekakve ure bile u igri, a ne samo kune i konji! Pa se sad i nika jahtičica spominje, ma nešto sirotinje s čudnin imenon "Malo vitra", a narod ka narod - tija bi sve otet, pa bi siroti Eroivo po njem i bez mudanat osta!

mary kaže...

već mi je srčeko stalo...tamo piše ...0 komentara...Pomislila sam da si me zbrisal ! :-))) Izgleda da ova tvoja venerska elektronska revolucija šteka ...hehehe

dogodilose kaže...

Pozdrav i manje raditi.....

gokone kaže...

a jesi se raspisao bome...čuj šta koža i znoj?to ti je erotski naboj a ne fuj!!!nije ni čudo da ti Lidija bježi..cccc.

Unknown kaže...

I da te nima tribalo bi te izmislit !

hrabrost kaže...

ti znaš kako zagolicati maštu, kako prikaz svagdašnjice pretočiti u priču sa obližnje nam Venere. Bravo, što drugo da ti kažem.Priča me podsjetila na prijatelja Lacija koji je radio u osječkom HNK-u i igrao je u predstavi Ero, uvijek je pričao kako je zahtjevno, da su nošnje teške za nositi i vruće je, a obzirom da je znao i po 3 uloge glumiti, stalno se presvlačio. I sada imam snage da ga pozdravim, tamo gore je među anđelima jer ne mogu ga zamisliti nigdje dalje, prerano se razbolio, usred ljeta i vrućina je dobio plućnu emboliju, a bio je kako mi to kažemo kao od brda odvaljen. Stvoren za likove iz Era. Kada sam rekla da imam snage tek sada da ga pozdravim, priznajem da se nikako ne mogu pomiriti sa činjenicom da ga nema, božanski nam je pjevao na druženjima i uvijek bio duhovit i optimističan.

mary kaže...

Znaš šta bi moja pokojna baba rekla za tebe Bubaču-jezikoljubaču..."Kan'se đavle...i biži od kršćene duše"...
Dobićeš svoju venersku crvotočinu od pjesmuljka...pa makar mi bila i posljedna...:-)))
Cmokić u okić :-))

mary kaže...

I ne bum ti više hranila onog tvog "štakora" u kavezu...samo da znaš...zbog radi ;-):-) onog "babuskara" !!!
bljak..bljak...

hrabrost kaže...

eto jedna vrela slavonska pusssssa

mary kaže...

Kaj je ovo...noćas čujem i vidim ( kod vjere) da se spremaš za bijeg ? Tamo kod nje toliko sličica , pa me "smantalo" ! Ostavim kom, kad ono moje ime i prezime...hahahha ...pa brže bolje briši...Messengerom se služim već odavno , ali samo pvt...Mijenjam postavke i bla bla...Kod Vjere , fakat zanimljivo..."cepala sam se od smeha "...Pozdravček i nemoj da čujem još štogod o tvom povlačenju s bloga i sl !

bubimir kaže...

@Babuskaro Mary, ufatio ja i ime i prkrižime. Baš je dobro, al' neću nikome reći hahaha. I ne brišem ja sa bloga, samo tu i tamo upadnem u crne škulje, ali uglavnom radi posla, a možda me šćepa i kakva mlada Marsovka, pa valjda razumiješ koji problemi nastanu.

gokone kaže...

e pa pjesmica ti je super.onako vesela dala bi se i zapjevati.a šta ti meni kritiziraš kako šutam?a?prave ljubavi su one neostvarene i neživljene zato kukam.e pozdrav tebi::)))

mary kaže...

Izvrćoušćakloljupče ...a šta su to škulje ? Ima nike veze sa ušćaklobrzom ili ?? :-)) Sad ću ja malo prenijeti uščakloizvrćoseksiraspravu i na tvoj blog hehe...i tako nemrem nikud iz ušćaklobeda....:-)) Nego pusti poso' ( ja već jesam )Brige ne pomažu...samo ušćaknu još više
:-))

mary kaže...

A di si ti ? Nima te na tulumu kod premijera BbR ??? Poso...brige ...ušćaklost ???Sorry...bevanda i ibuprofen...baš ne idu zajedno...?! Brljam bezveze... Znam da je kasno...tj.rano...Jebeš "privatluk"...tako mi je i samoj...A sad iskreno...Nikad se nisam nasmijala više ..no večeras i danas s ušćaklosti ...Penez bu...al'nas ni!!!!!

brodjanka kaže...

Znaš šta Bibač..sve mi se nešto čini da si prepisao neki zemaljski scenarij..nešto mi igrokaz poznat jaaaaaaaako!Hmmm!Ostavljam ti ispriku što se nisam javljala...obećavam da ću nadoknaditi,čim stignem...a znaš nas Zemljane...pozdrav!

cestitka za majku kaže...

i ja te volim